top of page

Mini pite od bundeve


Postoji puno recepata za prhko tijesto, a danas ću vam otkriti jedan od njih. Za pripremu su vam potrebni sljedeći sastojci:

25 dkg glatkog brašna 12 dkg maslaca

5 dkg šećera 1 jušna žlica vrhnja

1 cijelo jaje prstohvat soli

U brašno stavite sol, šećer i maslac koji ste narezali na tanje listiće. Sve dobro izradite prstima. U smjesu dodajte vrhnje i jaje i zamijesite glatko tijesto. Nemojte previše mijesiti jer će vam tijesto ispasti žilavo. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju u stavite u hladnjak na nekih 40-50 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev.

Skuhajte bundevu nasjeckanu na kockice (cca 40 dkg) u vodi dok ne omekša (nekih 15 minuta). Ocijedite ju i sa štapnim mikserom usitnite u pire. U drugoj posudi dobro izmiksajte 3 jaja i 15 dag šećera dok ne postane pjenasto. U pire od bundeve umiješajte 125 ml slatkog vrhnja za šlag i lagano izmiksana jaja sa šećerom.

Tijesto izvadite iz hladnjaka i na pobrašnjenoj podlozi ga razvaljajte. Stavite ga u kalup. Ja sam danas koristila mini kalupe, ali ova količina vam je sasvim dovoljna za pravu veliku pitu. Tijesto lagano izbodite vilicom i stavite gore na papiru za pečenje zrna graha ili male utegiće kako vam tijesto ne bi naraslo. Tijesto pecite 10 minuta na 180°C .Na ovaj način tijesto će vam uistinu ostati prhko. Maknite grah i papir za pečenje i ulijte kremu od bundeve u prohlađeno tijesto. Pitu pecite na 180°C 40 minuta.

Ako pravite mini pite onda će vrijeme pečenja biti znatno kraće. Pita je gotova kada postane tvrda na dodir na površini. Mini pite možete ukrasiti vrhnjem za šlag u koji ste dodali malo cimeta ili drugim ukrasom po želji.


You Might Also Like:
bottom of page